Van concept naar realisatie met SketchUp
Northpower Stålhallar is een bouwbedrijf gevestigd in Stockholm, Zweden, dat gespecialiseerd is in de bouw van magazijnen. Zij gebruiken hierbij SketchUp en LayOut vanaf concept tot en met de bouw.
Vertel eens wat meer over Northpower Stålhallar.
Northpower Stålhallar is in 2006 opgericht door twee broers uit het noorden van Zweden. Het kleine kantoortje van 2 man is nu uitgegroeid naar een bedrijf met 50 medewerkers; 15 op kantoor, 5 lassers op de productieafdeling en de rest op locatie in de bouw.
Northpower Stålhallar’s kantoorgebouw waar met behulp van SketchUp veel ontwerpen tot leven komen.
Hoe zijn jullie met SketchUp in aanraking gekomen en hoe zijn jullie ermee gestart?
De broers staken hun licht op bij andere bouwondernemingen. Zij kwamen er achter dat daar voornamelijk in 2D werd gewerkt. In de overtuiging dat je in 3D veel meer inzicht krijgt in de constructie begonnen zij zich te oriënteren op de software die er op de markt was.
Toen zij een trap voor één van hun projecten geleverd kregen bleek dat deze was getekend in SketchUp. Wat zij kunnen lukt ons ook. Ze installeerden SketchUp en gingen aan de slag. De eerste ervaringen waren gelijk fantastisch, een 3D programma dat zo makkelijk te bedienen was… ongekend. Daarbij was ook nog mooi meegenomen dat de aanschafkosten erg laag waren.
Kun je iets vertellen over jullie kantoor en het ontwerp ervan in SketchUp?
Wanneer je door de ingang loopt zie je direct onze productie-afdeling. Alles wat we ontwerpen in SketchUp wordt daar in elkaar gelast. Northpower Stålhallar bouwt stalen hallen, ons eigen kantoor is natuurlijk ook gebouwd in ons eigen bouwsysteem.
Northpower Stålhallar is gespecialiseerd in staalconstructies.
Vanuit de lobby heb je toegang tot de sauna's (een must in Zweden). Daarnaast vind je de lunchroom. Onze kantoren bevinden zich op de eerste verdieping. Als je boven komt met de lift zie je een grote open loungehoek met banken en TV's waar je kunt zitten en relaxen in afwachting van een vergadering. We hebben ook ruimte met een tafeltennistafel een biljart en een fitnesapparaten. Gebouw en inrichting werden op de millimeter nauwkeurig gemodelleerd in SketchUp.
De lunchroom van Northpower Stålhallar’s kantoor als scene uit het SketchUp model.
Hoe pakken jullie een project aan en hoe zetten jullie SketchUp hierbij in?
In eerste instantie komt de klant met een idee naar ons toe. Wij gaan met de klant aan tafel om er achter te komen wat de klant precies wil. Door ideeën direct in SketchUp te visualiseren ontstaat het gevoel voor ruimte en functie. Omdat SketchUp zo gebruiksvriendelijk is kan je tijdens het overleg al aanpassingen in het ontwerp aanbrengen. Bij groen licht van de klant kunnen we echt aan de slag om het gebouw in SketchUp uit te werken.
Met een 3D SketchUp model kan het Northpower Stålhallar team goed visualiseren wat ze willen bouwen.
Het is altijd leuk om te zien hoe klanten reageren op de modellen die wij maken. In deze schetsontwerpfase zijn ze gewend aan schetsen op papier met alle beperkingen bij aanpassingen. Als ze ons bezig zien hebben we regelmatig de reactie “dat willen wij ook leren”.
Voor het maken van de technische tekeningen komt LayOut om de hoek kijken. Door de interactie tussen SketchUp en LayoOut is het eenvoudig om de tekeningen actueel te houden.
De bouwaanvraag wordt gedaan aan de hand van deze technische tekeningen. Bij goedkeuring van de plannen starten we met de productietekeningen en het bestellen van de benodigde materialen.
Een constructietekening gemaakt in LayOut
Kun je vertellen welke invloed SketchUp heeft op de samenwerking met leveranciers?
Wij verwachten van onze leveranciers dat ze ook in 3D werken. Nu we dit al een paar jaar zo doen hebben we een netwerk dat volledig in 3D met elkaar kan communiceren. Bij bestellingen sturen we ons model mee om precies aan te geven wat we nodig hebben. Zonder onduidelijkheden krijgen we zo ons materiaal voor een scherpe prijs.
Northpower Stålhallar heeft alles in 3D ontworpen, inclusief de schroeven en bouten.
Als de prijs akkoord is sturen ze ons 3D modellen van de onderdelen, meestal in IFC. Deze importeren wij in ons SketchUp model waarbij we gelijk controleren of er geen clashes (overlappingen) plaats vinden. Het controleren van een 3D model gaat veel beter dan vanuit een hele stapel 2D-tekeningen waar je zelf de samenhang tussen de verschillende snedes moet uitpuzzelen.
Hebben jullie een eigen workflow ontwikkeld in SketchUp?
Om te voorkomen dat we met ieder nieuw project vanaf nul moeten starten hebben we een workflow ontwikkeld. Dit begint al met ons modulair systeem. Als we hier vanaf de start gebruik van maken weten we zeker dat het gebouw goed te maken is.
Northpower Stålhallar gebruikt SketchUp tot aan de oplevering.
De meeste projecten starten we vanuit een standaard model. Daarbij nemen we vaak oplossingen uit eerdere 3D modellen over. Zo kopiëren we kennis van project tot project. Daarnaast ontwikkelen we in SketchUp een bibliotheek om zoveel mogelijk standaardoplossingen in op te slaan. Deze componenten zijn op deze manier eenvoudig in elk project te gebruiken.
Hergebruik van details stelt Northpower Stålhallar in staat om tijd te besparen bij het ontwikkelen van nieuwe projecten.
Wat is, gezien je ervaring met het uitwerken van dit soort projecten, je visie op het gebruik van SketchUp?
De meeste mensen gebruiken SketchUp alleen om te laten zien hoe de buitenkant er uit ziet. Wij gebruiken SketchUp om virtueel te bouwen. Onderdelen worden op de millimeter nauwkeurig gemodelleerd en vervolgens geassembleerd. Zo weten we al van te voren of alles gaat passen en zijn we in staat om onderdelen op de millimeter nauwkeurig te bestellen bij onze leveranciers. SketchUp is zo het ultieme gereedschap om verrassingen op de bouw te voorkomen.
Het stalen frame van een magazijn; elk probleem dat hier gevonden wordt voorkomt extra werk op de bouw.
Hoe gebruik je SketchUp om te communiceren met de bouwers?
We delen modellen tot in de bouwkeet. Op deze manier kan de uitvoerder ze ter plaatse bekijken met zijn laptop of telefoon. Elke keer als we een belangrijke update doen krijgen ze een actuele versie van het model. Omdat we weten dat ze het model echt gebruiken heeft het bij ons de hoogste prioriteit om het up-to-date en accuraat te houden. We merken dat hoe meer onze uitvoerder het model gebruikt, hoe minder vragen we krijgen.
Zelfs in de bouwkeet wordt SketchUp gebruikt
Vroeger hadden ze bijvoorbeeld vragen over de afmeting van een balk. Nu kunnen ze zelf het model raadplegen en zo hun eigen vragen beantwoorden.
Enkele leden van ons bouwteam hadden nog geen ervaring met SketchUp. Omdat SketchUp echt heel makkelijk aan te leren is konden wij ze in slechts 2 uur leren om zelf te navigeren door het model en de voor hun interessante informatie op te zoeken.
Een goede samenwerking zorgt voor een vlotte oplevering van het project.
Wat is de volgende stap hoe uw team SketchUp gebruikt?
We proberen met behulp van 'generate report' nog meer informatie uit onze modellen te halen. Ook proberen we meer informatie in de modellen te stoppen met als doel om uiteindelijk het model te gebruiken als enige informatiedrager van het gehele project.
Wat zijn voor jullie de meest gebruikte Extensions?
IRender, CleanUp, Cutlist, Auto-Invisible Layer
Het Northpower Stålhallar team in SketchUp